Web dizajn je oblast koja obuhvata veći broj različitih veština i tehnika koje se koriste pri izradi web stranica. Pored same arhitekture stranice, koristimo grafički dizajn, dizajn korisničkog interfejsa (UI), dizajn korisničkog doživljaja (UX), standardizovani kod, razne programske jezike, optimizaciju za pretraživače, tipografiju, marketing, komunikacijski dizajn i još dosta elemenata koji svi zajedno čine pojam web dizajna. U današnje vreme web  stranice se dizajniraju tako da budu kompatibilne sa svim uređajima (responsive design).

Postoje pogrešna razmišljanja da je web dizajn ustvari grafički dizajn, iako on to uopšte nije. Web dizajn se pre svega odnosi na dizajniranje same arhitekture sajta, raspored elemenata, proporcionalnost, vizuelnu funkcionalnost i još neke faktore. Iako je grafički dizajn bitan deo samog web dizajna, oni se u osnovi mnogo razlikuju.

U svetu web dizajna poznati su nam izrazi frontend, backend i fullstack. Da bi jedan sajt bio funkcionalan on se mora podeliti na odgovornosti, ali bolje reći odvojene celine. Obično su kod same izrade stranica najbolji timovi, baš zbog raspodele odgovornosti a i zbog same uske specijalizovanosti u jednoj od navedenih oblasti.

Možda će ovo biti i najbolji način da vam pojasnimo šta je web dizajn. Upravo kroz profile developera koji razvijaju web.

Frontend developer je zadužen za izradu svega onoga što vidite (UI, UX, grafički dizajn itd.), ali on po defaultu ne mora biti grafički dizajner (Ali bi trebao imati smisla da proceni da li je nešto prihvatljivo i lepo za oko). Tehnike kojima se služi frontend developer su: HTML(HTML4, HTML5), CSS(CSS2, CSS3), Javascript, XML, AIML i sve varijacije na temu klijent strane (browser-a), Photoshop, Ilustrator i dobar deo Adobe paketa ili neke softvere otvorenog koda kao što su: Gimp, Inkscape itd. Neophodno je da frontend developer poznaje standarde i alate koji nastaju od elementarnih tehnika za klijent stranu. Neki od primera reupotrebe alata za stranu klijenta su: JQUERY, React, Angular, VueJS, SASS, LESS, Bootstrap, Fondation itd. Neophodno je da frontend developer poznaje i alate za verzioniranje, među kojima je i GIT. Dobar frontend developer poznaje osnovne protokole koji se koriste u sferi web razvoja (FTP, HTTP, HTTPS, SMTP itd.)

Backend developer je osoba koja je odgovorna za stranu servera. Backend developer brine o serveru, engine-u aplikacije, bazi podataka i svakom delu koji stoji ispred same klijent strane. Tehnike, alati i operativni sistemi kojima se služe ovi developeri su: Python, PHP, Ruby, MYSQL, MongoDB, Apache, Nginx, GNU/Linux itd, FreeBSD, Windows server i još mnogo drugih stvari. Backend developer mora da zna šta je tačno naumio frontend developer da bi prema interfejsu koji je kreiran, napravio mogućnosti same stranice ili aplikacije. On brine da svaki upit sa strane klijenta prođe kroz engine do baze i vrati validan output. U mnogo slučajeva backend developer je dosta bitnija karika od frontend-a. Ali u jednom timu, backend developer igra svoju ulogu, a to je da brine o strani servera (server side). Backend developer bi trebao dobro da poznaje protokole kao što su: FTP, HTTP, HTTPS, DNS, SSH, MIME, SSL, TLS, TCP/IP, UDP, Telnet, POP3, IMAP, SMTP, ICMP itd.

Fullstack developer je osoba koja ima dosta iskustva sa razvojem samih stranica i koja poznaje operatvni sistem i mrežnu infrastrukturu. Fullstack objedinjuje i klijent i server stranu ali i DevOPs. Fullstack po defaultu ima duboko razumevanje načina na koj rade računari i ume uspešno da spoji mnogo oblasti u jednu celinu. Na tržištu web dizajna, fullstack developeri su i najskuplji, jer umeju da igraju individualno. To su osobe koje svaku tehniku ili programski jezik gledaju kao alat i sposobni su da pristupe poslu praktično. U svetu web dizajna broj kvalitetnih fullstack developera je mali jer za takvu poziciju nekad treba i vreme. Često ljudi ne razumeju pojam seniora i juniora, ali ako bi hteli opisati seniora, onda je fullstack prava osoba za takvu etiketu.

Ovo je samo mali uvod u svet web dizajna. Ostanite na našim stranama gde ćemo vam detaljnije pojasniti još mnogo pojmova. Srdačno. Vaš Supernet tim.